Både myndigheter, företag, organisationer och privatpersoner har skyldigheter enligt Lagen om skydd mot olyckor, som i mångt och mycket rör brandskyddsarbete. När du anlitar oss kan du vara säker på att vi tar ansvaret på största möjliga allvar och ser till att ditt passiva brandskydd, som brandtätning och brandfogning, blir gjort för enligt alla gällande krav och standarder.
Kontakta oss för brandtätning eller andra delar av det passiva brandskyddet så ser vi till att du får ett skydd att lita på.
Med passivt brandskydd menas skyddsåtgärder som finns i en fastighet som inte behöver aktiveras eller användas om en brand skulle bryta ut. Det finns där hela tiden och gör egentligen ingen skillnad – förrän det behövs.
Här ingår bland annat brandtätning, som innebär att man tätar hål och genomföringar av exempelvis rör, elledningar eller ventilation så att eld och rök inte kan sprida sig vidare genom väggar, golv eller tak. Det innefattar också brandisolering; en isolering av bärande konstruktioner som ska hindra dem från att ge vika vid brand. Brandfogning är också ett exempel på passivt brandskydd som liksom brandtätning hindrar elden från att spridas. Läs mer om detta nedan!
Det kan också vara de material som själva huset är byggt av, som kan vara mer eller mindre brandsäkra.
Brandtätning innebär att man tätar kring hål och genomföringar mellan rum och utrymmen så att rök och brand inte kan ta sig igenom. Ofta använder man sig av någon typ av formbar fogmassa med brandskyddsklassning som man sätter runt alla öppningar för att täta dessa. Tack vare brandtätning kan brandens framfart hindras och människor hinna sätta sig i säkerhet i tid. Samtidigt kan brandtätning vinna brandkåren värdefull tid de behöver för att släcka branden och minimera skador på fastighet och egendom.
Brandfogens uppgift är att hindra att rök och eld sprider sig genom fogar mellan väggar, tak och golv, men även genom dörrar och fönster. Brandfog görs liksom brandtätning med fogmassa som är brandskyddsklassad och kompletteras med stenull eller keramiskt fiber.
Vid exempelvis stålkonstruktioner är det viktigt att brandisolera stålet, då det tappar sina konstruktiva egenskaper vid brand. Det kan i värsta fall få en byggnad att kollapsa. Brandskivor är ett vanligt alternativ till klädnad för stålkonstruktioner. Hur tjocka brandskivorna ska vara beror på vilka krav som finns på konstruktionens hållfasthet.
När vi gjort din brandtätning tar vi fram omfattande och relevant dokumentation, så att du och andra kan se att jobbet är korrekt utfört. I dokumentationen står det bland annat:
Du får dokumentation och intyg digitalt i form av en PDF från oss, smidigt och lättöverskådligt.
Sidan ägs och administreras av: